Mobilya Temizlik Önerilerimiz

12 Nisan 2014 Cumartesi

 

Mobilya Temizlik Önerilerimiz

Leke, tekstil üzerinde belirli bir bölgede oluşan, kumaşın ipliklerini etkileyen boyar madde şeklinde lokal bir "kir"dir. Çok çeşitli şekillerde oluşabilen lekelerin özellikleri de çok değişik olabilir. Bu sebeple, hangi leke ve hangi kumaşta nasıl bir işlem uygulanması gerektiği bilinmeli ve doğru metod uygulanmalıdır.

Aşağıda belirttiğimiz temizlik önerileri, mobilyalarınız için oluşabilecek lekelerin çıkarılmasında size kolaylık sağlayacaktır.

Önerilerimiz

  • Ürününüzü kesinlikle lekeli bir şekilde bırakmayınız. Hemen hemen bütün lekeler, yeni oluştuklarında, kurumalarına fırsat bırakılmadan silinirse çıkarılır. Isı, ışık ve hava ile temas, lekeyi sabitleştirir ve çıkarılması zorlaşır. En zor lekelerin bile taze iken çıkarılması kolaydır.

  • Ürününüzün üzerine leke yapabilecek herhangi bir madde (su, çay, yiyecek maddeleri vs) dökülmesi durumunda hemen müdahale ediniz. Sıvı maddeleri, emici bir bez veya kağıt havlu ile emdirerek temizleyiniz, katı maddeleri ise kumaşa zarar vermeden alınız. Kumaş üzerinde leke kalması durumunda "Kumaş Çeşidine Göre Temizlik Önerileri" bölümünde belirtildiği gibi temizleyiniz.

  • Temizleme işlemi için kullanacağınız bütün karışımları, kumaşın görünmeyen bir yerinde test ediniz. Karışımı kumaş üzerine uygulayınız ve beyaz bir havluyu üzerine bastırınız. 20 saniye kadar bekledikten sonra kumaşın rengi havluya geçmemişse ve kumaşta tüylenme, renk akması vb problem olmamışsa o karışımı kullanabilirsiniz, aksi takdirde kullanmayınız. Bazı kumaşlar özel tasarımları sebebiyle hassastır. Bu tip kumaşların temizlikleri de çok hassas yapılmalıdır. Kumaşın görünmeyen bölgesinde yapacağınız deneme size bu konuda bir fikir verecektir.

  • Ürününüzün üzerinde oluşabilecek tozları, leke oluşmasına fırsat bırakmadan temizleyiniz. Ürün üzerine dökülen herhangi bir sıvı (temiz su bile aynı etkiyi gösterebilir) kumaş üzerindeki tozların leke oluşturmasına sebep olabilir. Oluşabilecek lekeleri "Kumaş Çeşidine Göre Temizlik Önerileri" bölümünde belirtildiği gibi temizleyiniz.

  • Temizlik için sert cisimler, kimyasal maddeler, çamaşır suyu gibi ağartıcılar kullanmayınız.

  • Kumaşı ıslatarak, bastırarak, fırçalayarak temizlemeyiniz.

  • Halı yıkama makinası kullanmayınız.

  • Kurutma işlemi için ütü kullanmayınız ve ürünü güneş ışığında bırakmayınız.

  • Kuru temizleme yapılabilir etiketi veya işareti yoksa kesinlikle kuru temizleme yaptırmayınız. Kuru temizleme yapılabilen kumaşlarda işlemin doğru uygulandığından emin olunuz. Yanlış uygulanan kuru temizleme işlemi kumaşınıza zarar verebilir.

  • Yıkanabilir etiketi veya işareti yoksa kesinlikle yıkamayınız. Yıkanabilir kumaşlarda mutlaka talimatlara uygun hareket ediniz.

  • Ürününüzde kullanılan kumaş cinsine göre tavsiye edilen temizlik metodları aşağıda verilmiştir. Ürününüzün kumaş cinsini, ürünü aldığınız bayiden, teknik servislerimizden veya çağrı merkezinden öğrenebilirsiniz.
Not: Ürününüz ve kumaşınızla ilgili özel temizlik ve kullanım önerileri olabilir. Ürünle birlikte bu bilgileri bulunduran etiket, broşür vs verilmişse, lütfen önce bu özel önerileri uygulayınız (bu etiketler ürünün ambalajının içinde de olabilir)

Not: Bazı ürünlerde aynı kumaş içinde farklı özellikte bölgeler bulunabilir veya ürünün değişik bölgelerinde birden fazla kumaş çeşidi kullanılabilir. Lütfen bu farklı bölgeleri kendi özelliğine göre temizleyiniz.

Not: Burada verdiğimiz temizlik bilgileri tavsiye niteliğindedir. Tüm kumaşlarda ve tüm lekelerde aynı sonucu vermeyebilir. Evde temizleyemediğiniz lekeler için lütfen uzman temizlik şirketlerine başvurunuz.


Kumaş Çeşidine Göre Temizlik Önerileri

Not: Aşağıda belirtildiği gibi yapılan temizlik işlemlerinin sonucunda, temizlenen bölgenin etrafında leke kalabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için genel (ürünün tüm bölgelerini kapsayan) temizlik yapmanız önerilir.

Temizleme solüsyonu ile deneme yapmak

Kuru temizleme sıvısı ya da ev yapımı temizleyicinizi uygulamadan önce bir deneme yapmanızda fayda var .Bu uygulama için kumaşın fazla görünürde olmayan bir yerini; örneğin sözkonusu minder ise minderin ilk bakışta görünmeyen alt kısmını seçmemiz uygun olacaktır. Eğer kullanacağınız solüsyon kumaş üzerinde herhangi bir leke bırakmaz ise o zaman kir ya da boya izlerini çıkarabilmek için bir şansınız var demektir. Ancak bu est mahiyetindeki denemede solüsyon başlı başına bir sorun teşkil ederse uygulamaya derhal son verin. Bunun yerine oluşan lekeyi mümkün olduğunca gizlemeye çalışarak temizleme işlemini en kısa sürede profesyonel ellere devredin.

Profesyonel Döşeme Temizliği

Birçok durumda kötü leke , iz ve yerleşmiş kirleri çıkarabilmek için profesyonel yardım almak gerekir. Genellikle önerilen metodlar buharlı temizleme, kuru temizleme ve kuru köpükle temizlemedir. Ancak unutmayın ki herhangi bir temizleme prosedürü kumaşınızın orjinal koruma kaplamasına zarar verebilir. Bu nedenle işlem sonunda yeni bir leke dirençli kaplama uygulanmalıdır. Yine de bu ikinci tabakanın hiçbir zaman fabrikanın uyguladığı ilk işlem kadar etkili olmadığı unutulmamalıdır.

Döşemelik Kumaşların Bakımı

  • Leke olan yeri ıslak bezle saf sabun kullanarak silin ve durulayın.
  • Çamaşır suyu ve deterjan kullanmayın.
  • Saç kurutma makinesi ile fazla yaklaştırmadan kurutun.
  • Sık sık elektrik süpürgesi ile tozunu alın.
  • Koltuklarınızı güneş ışığına maruz bırakmayın.
  • Yüksek ısı, kumaşlar için zararlıdır.
  • Doğru bakşım ile döşemelik kumaşın ömrü uzar.

0 yorum :

Yorum Gönder